Išankstinis MIDI šachmatų „Žaibo“ turnyras

Ramų šeštadienio rytą, vos išaušus, studentai, dėstytojai, alumnai ir svečiai vėl suskubo į MIF’ą. „Kuo gi ypatinga ta balandžio 9-oji?‟ – susimąstysite jūs. O gi tuo, kad būtent šią dieną mus laikinai, lyg atvykus iš naujo ištirti jau matytas, bet žymiai pasikeitusias teritorijas, aplankė viduramžiškosios 2011-ųjų MIDI, atnešdamos kartu nuostabų renginį – išankstinį MIDI šachmatų „Žaibo‟ turnyrą!
Pusę dešimt į MIF fojė atvykę turnyro dalyvai po trumpos registracijos procedūros turėjo laiko trumpai pasimankštinti fiziškai ir protiškai: pirma padėjo organizatuoriams sunešioti stalus iš auditorijų ir sudelioti lentas, o po to draugiškai sužaisti po porą kartų.

Praėjus keletai minučių po dešimtos – išsiaškinus programos veikimo detales – ant didžiosios lentos pasirodė pirmojo rato tvarkaraštis: lentos numeris, baltais ir juodais žaidžiančių vardai. Prie savo vietų vietų išskubėję žaidėjai spausdavo vienas kitam rankas, susipažindavo, jei dar buvo nepažįstami, ir dešimčiai minučių pasinerdavo į žaibiškus šachmatus, kai kiekvienam žaidėjui apmąstymui duodamos vos penkios minutės. Žaidimą stebėję organizatoriai ir žiūrovai gailėjosi, kad negalėjo prisijungti patys: buvo ir tokių, kurie žaidė ant likusių laisvų lentų.
Iš viso buvo sužaista 11 ratų ir 253 partijos.

I vietą užėmęs D. Chocenka (10 tšk., 9 pergalės, 2 lygiosios) buvo apdovanotas pereinamąja MIDI Šachmatų „Žaibo“ turnyro taure, ant kurios kiekvienais metais bus graviruojamas naujojo laimėtojo vardas. II ir III vietas pasidalino Martynas Limontas (8.5 tšk) ir Laimonas Kudžma (8.5tšk). Taip pat buvo apdovanoti geriausias dėstytojas Algirdas Bastys, geriausias absolventas Dmitrijus Chocenka, geriausias studentas Denisas Knelis ir geriausias svečias Juozas Sutkevičius.

Po rungtynių pakalbintas pirmąją vietą ir geriausio absolvento titulą iškovojęs D.Chocenka pripažino, kad šis turnyras jam ypač patiko dėl to, kad buvo pakviesti svečiai ir susirinko tiek daug dalyvių (jų iš viso buvo net 47 – autoriaus pastaba).
Turnyrą stebėjęs R.Kašuba atviravo „Labai gražu, visi labai stiprūs, gaila, kad aš nesu toks stiprus. Praeis dvidešimt metų, gal ir aš vėl ateisiu. Aš kažkada ateidavau, Ričardas Kudžma mane visą laiką drąsindavo. Dar padrąsins ir aš sudalyvausiu, kokią pusę taško surinksiu.“

Prisiminant to šeštadienio atmosferą galiu tik padėkoti Ričardui Kudžmai, kuris jau keletą dešimčių metų organizuoja šį renginį, Kęstučiui Kosai, kuris šiemet atsisakė galimybės pačiam sudalyvauti ir visas jėgas skyrė idėjos įgyvendinimui bei Laimonui Kudžmai, šachmatų mokyklos „Vilniaus fortas“ direktoriui, kuris jau ne pirmus metus remia MIDI šachmatų turnyrus inventoriumi. Taigi skaičiuojame akimirkas iki balandžio 29-os dienos ir tikimės, kad kiti MIDI renginiai nusiseks ne ką mažiau.